Napój owsiany
Napój owsiany – alternatywa dla mleka krowiego

Napój owsiany – alternatywa dla mleka krowiego

Jeszcze kilka lat temu napoje roślinne były kojarzone z produktami niszowymi, które trudno było znaleźć w sklepie. Dzisiaj nabyć je można niemal wszędzie, a do wyboru mamy mnóstwo rodzajów mleka roślinnego. Jednym z najbardziej lubianych jest napój owsiany, który wciąż zyskuje coraz to większe grono miłośników. Dlaczego warto pić napój owsiany? Jakimi zaletami się odznacza? Jakie ma właściwości? Jak można je przemycić do naszej codziennej diety?

Czym jest napój owsiany?

Mleko owsiane to napój roślinny na bazie owsa. Jest ono wspaniałą alternatywą dla mleka krowiego, dlatego śmiało mogą po nie sięgać osoby, które z powodów nietolerancji czy alergii muszą unikać tradycyjnego mleka. Napój owsiany sprawdzi się równie dobrze u wegan. Jest to produkt naturalny o pysznym smaku i posiada wiele niezbędnych składników odżywczych.

Zalety mleka owsianego

Mleko owsiane jest jednym z najchętniej wybieranych napojów roślinnych. Nie bez powodu. Odznacza się on pysznym, naturalnie słodkim smakiem i przyjemnym aromatem. Z powodzeniem może także zastąpić mleko sojowe, którego wiele osób unika ze względu na alergię lub po prostu nie przepada za jego smakiem.

Właściwości napoju owsianegoWspaniały smak nie jest jedyną zaletą tego mleka. Napój owsiany jest niezwykle bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nim witaminy A, D, E oraz z grupy B, a dokładnie B2 i B6. Odznacza się on również dużą zawartością składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor, potas, wapń, sód, cynk i krzem.

Jak wykorzystać mleko owsiane w kuchni?

Napój owsiany należy do produktów niezwykle uniwersalnych, dlatego istnieje mnóstwo sposobów na przemycenie go do naszej codziennej diety. Z powodzeniem można je dodać do kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się w owsiankach, muesli czy różnego rodzaju wypiekach. Mleko owsiane można także wykorzystać przy przygotowywaniu dań wytrawnych, takich jak sosy do makaronu, curry czy zupy.